Door de lens van Cora Deutekom

Persbericht-Rodi

 

SCHAGEN – Cora Deutekom (64) levert elke week de mooiste foto’s uit de gemeente Schagen aan bij de redactie voor de vaste rubriek. Je zult haar vaak spotten met haar Olympus camera met grote objectieven. In 2021 won ze de fotopublieksprijs bij National Geographic Benelux en onlangs sleepte ze de eerste prijs binnen bij de fotowedstrijd ‘Water. Geniet ervan!’ van het Hoogheemraadschap. Ondanks dat ze pas zeven jaar fotografeert haar passie en oog voor beeld ontzettend op, meerdere gewonnen prijzen zijn hier het bewijs van.

Door: Anne Smit

Ze is geboren met een creatieve geest. Vroeger tekende ze graag. In 1970 nam ze deel aan een KLM tekenwedstrijd. De kop in de Leidse Courant van 16 maart 1970 luidt als volgt: ‘P(a)rijswinnaartjes KLM-jubileum met Oebele ‘In een wippie door de wolken’. Tweehonderd jonge prijswinnaars vlogen naar Parijs toen de KLM vijftig jaar bestond. Cora was één van deze gelukkige winnaars. Ze verbleven één dag in de romantische hoofdstad. Steenkoud was het met op het puntje van de Eiffeltoren een gemeten temperatuur van twee graden. Toch mocht dat de pret niet drukken. Het is voor Cora ook meteen de leukste prijs die ze in haar leven gewonnen heeft.

Vondst

Zeven jaar geleden werkte Cora samen met een andere fotografe. Toen deze stopte, kreeg Cora een duidelijk advies: “Je moet het gewoon zelf proberen.” In het begin was dat best spannend, herinnert ze zich. Vroeger had ze een polaroidcamera en struinde ze door de straten op zoek naar inspiratie in etalages. “Dat deed ik voor de lol, om ideeën op te doen. Zeven jaar geleden vond ik op zolder een oude Samsung camera met een bescheiden lens. Die lag te verstoffen. Helaas paste er geen andere lens op, dus kocht ik mijn geliefde Olympus camera. Ik ben ermee vergroeid; ik kan ermee lezen en schrijven”

Vogels

Wat Cora zo boeiend vindt aan haar camera zijn de ontelbare instellingen en opties. “Ik heb er plezier in om tot op de bodem uit te zoeken hoe dat ding werkt en alle mogelijkheden te ontdekken. Mijn hart gaat vooral uit naar actiefoto’s, zoals vogels die elegant wegvliegen.” In haar tuin prijkt een indrukwekkend vogelhuis op hoge poten. Musjes, koolmezen en roodborstjes zijn er vaste gasten, en ze poseren maar al te graag voor Cora’s lens. “Deze vogeltjes zie je niet als je door de straten loopt; ze verschuilen zich in mijn tuin.” Als kers op de taart spotte ze laatst zelfs een sperwer in haar tuin. “Natuurlijk heb ik dat moment vastgelegd; daar houd ik van. Soms ga ik al vroeg in de ochtend op pad met mijn camera. In Callantsoog kom ik vaak, daar trek ik de natuur in. Als er tulpen in bloei staan, lig ik in het veld te wachten tot de vogels langskomen. Wie weet landt er ineens een gele kwikstaart op een tulp.” Regelmatig exposeert ze met haar werken in de regio. Zo heeft ze al eens in Slot Schagen, Scagon de Luxe en Hospice Schagen gestaan. Op deze momenten kun je de vogel- en natuurfoto’s van dichtbij bewonderen. 

Haar eerste reisje waar ze haar camera mee naartoe nam was Helgoland in Duitsland. “Daar ging ik heen voor landschap- en vogelfotografie. Je hebt daar Jan van Genten, prachtige vogels. Daarna zijn we naar Düne gegaan, een klein eiland zonder auto’s. Daar kreeg ik het geluk om zeehonden vast te leggen.”

Dierbaar

Prijzen winnen is mooi, maar de allermooiste klus waar ze op terugkijkt is een fotoreportage maken voor een zieke broer van een vriendin. “Ze komt uit een gezin van zes. Haar broer woonde in een begeleid woonproject. Mijn vriendin wilde een speciaal fotoboek maken, ze liet een foto zien met haar broer en ik vond dat dat beter kon. We zijn om de week naar verschillende locaties getrokken en hebben ieder familielid met hun broer vastgelegd. Uiteindelijk zijn er veertig foto’s gebruikt in het fotoboek en dit is cadeau gegeven voor zijn verjaardag. Het is een gevoel wat je erbij hebt, ik wilde ze helpen. We hebben mooie momenten vastgelegd.”

IMG_3006 IMG_3006